„Avem de-a face cu un butoi putred”: Biserica Adventistă din Fiji răspunde acuzațiilor de comportament sexual inadecvat contra fostului președinte și pastor

Spectrum publică declarația Misiunii Fiji a Adventiştilor de Ziua a Şaptea referitor la acuzațiile de comportament sexual neadecvat ale președintelui său pe când acesta era pastor local. Secretarul general al Misiunii Fiji, Epeli Saukuru, în urma mărturiei publice a unei victime abuzate sexual de pastor în podcastul Disruptive Voices of the Pacific, declară în 25 octombrie că Biserica ia în serios problema abuzului sexual si va coopera pe deplin cu anchetatorii. Discrepanța dintre tăcerea complice, care încurajează si protejează abuzul si expune si mai mult victimele, cu riscul producerii altor noi drame, a președinților Uniunilor Adventiste din Romania si Spania cu referire la cazul Daniel Tecu nu poate trece neremarcată. Mai ales în contextul în care președintele Uniuni Biserici Adventiste din Romania, Aurel Neațu, a reacționat imediat cu un comunicat de non implicare politică (inutil de altfel in fata faptelor!) după apariția unui articol în presa centrală care semnala susținerea pe care BAZS o acorda preferențial unui candidat la președinția României, în campania electorala actuală. Disprețul si complicitatea prin tăcere a conducerii BAZS cu agresorul sexual prezumat Daniel Tecu ridică mari semne de întrebare cu privire la capacitatea morală si legitimitatea reprezentativă pentru valorile BAZS ale președintelui de a mai exercita funcția electivă pe care o ocupă. Si aceasta în contrast cu acțiunea publică a omologilor săi din Marea Britanie si Fiji, confruntați cu aceleași probleme, dar care se implică în rezolvarea lor (deși târziu!). Amintim aici exemplara declarație publică a președintelui Conferinței Adventiştilor de Ziua a Şaptea din Anglia de Sud (SEC) – We are truly sorry for the victimes!: https://youtu.be/PAnZc6i85dA?si=WV7tg6kfDdk2ojAc

Mai jos, articolul integral din Spectrum, tradus în limba română.

Misiunea Fiji a Adventiştilor de Ziua a Şaptea a iniţiat o anchetă internă în urma unor acuzaţii recent publicate de comportament sexual neadecvat împotriva preşedintelui misiunii Nasoni Lutunaliwa. Evenimentele presupuse au avut loc când Lutunaliwa era pastor local.

Într-o declarație emisă pe 25 octombrie, secretarul general al Misiunii Fiji, Epeli Saukuru, a spus: „Biserica ia aceste chestiuni foarte în serios și […] va coopera pe deplin în orice anchetă”. Declarația mai spune că poliția a investigat anterior cazul, dar nu au fost depuse acuzații. Saukuru a reafirmat angajamentul Bisericii față de transparență, subliniind eforturile continue de „a oferi tuturor persoanelor formare în vederea protecției”. Femeia din Fiji care vorbește acum public și-a spus povestea în podcastul Disruptive Voices of the Pacific, care este dedicat punerii capăt a „tăcerii în jurul problemelor tabu, în special a celor legate de abuz și porno”. În conversația din podcast, femeia, al cărei nume nu a fost făcut public, a declarat că Lutunaliwa – pe atunci pastorul al bisericii sale – a făcut presiuni să intre în mașina lui, s-a angajat în discuție cu ea legat de sex și a încercat să o izoleze acasă. După ce a evadat, ea a spus că s-a confruntat cu presiuni considerabile din partea membrilor bisericii pentru a ascunde fapta pastorului. Ea avea 13 ani la acea vreme.

Într-o conversație cu Spectrum despre această poveste, gazda Disruptive Voices, Letitia Shelton, a dezvăluit că s-a confruntat cu reacții, inclusiv acuzații de servicii contra plată pentru a realiza acest interviu, pe care ea le neagă categoric. „Mă ocup de problema aceasta pentru adevăr și curătirea bisericii”, a declarat Shelton. „Oferirea unei platforme oamenilor pentru a-și împărtăși poveștile este în centrul muncii mele.”

Shelton și-a exprimat scepticismul cu privire la eficacitatea unei anchete interne, solicitând o investigație independentă. Ea a dezvăluit că de la lansarea podcastului pe 22 octombrie, au apărut acuzații suplimentare, cu rapoarte că alți oficiali bisericești ar fi putut fi implicați în mușamalizarea cazurilor de abuz. „Acesta nu este un măr putred”, a remarcat Shelton. „Avem de-a face cu un butoi putred.” Ea a mai dezvăluit că Misiunea Fiji ar fi facilitat călătoria părinților victimei de pe o insulă exterioară pentru a o presa să renunțe la acuzații.

Răspunsul bisericii a afirmat angajamentul său de lungă durată față de siguranța și bunăstarea comunității sale, dar Shelton consideră că răspunsul instituțional a fost inadecvat. „Este descurajant faptul că există o asemenea rezistență la supravegherea externă”, a spus ea. Ea a citat cazuri suplimentare în care presupușii infractori și-au menținut rolurile bisericii, ridicând întrebări cu privire la integritatea politicii de toleranță zero a instituției.

Pe măsură ce comunitatea adventistă din Fiji și la nivel internațional așteaptă evoluții ulterioare, cererile de responsabilitate continuă să crească. Perspectivele lui Shelton, alături de declarația oficială a bisericii, subliniază tensiunile dintre reputația instituțională și siguranța individuală în cadrul bisericii. Observatori precum Shelton subliniază nevoia urgentă de procese transparente care să acorde prioritate drepturilor victimelor față de protecția administrativă.

Unii pastori locali s-au oferit să asigure consiliere pentru victimă, o mișcare menită să sprijine recuperarea acesteia și să abordeze deficiențele bisericii în protejarea membrilor vulnerabili.

Originalul aici: https://spectrummagazine.org/news/adventist-church-in-fiji-responds-to-allegations-of-presidents-past-impropriety/

Partajează: