Viața trăită înțelept
Semne ale naturii divine STUDIUL 2 » 5 – 11 OCTOMBRIE – Comentarii la Scoala de sabat
În interpretarea studiului de săptămâna aceasta – „Viața trăită înțelept” – textul biblic din Efeseni 5:1-20 „devine mai mult decât un set de porunci despre viața creștină fără legătură între ele. Devine o chemare profetică la identitate, angajament, comuniune și închinare creștină în zilele finale, o invitație plină de patos de a „vâna chilipirurile” în zilele rămase până la revenirea lui Hristos.”
Desigur tot ce a fost scris, a fost scris pentru desăvârșirea noastră „peste care a venit sfârșitul veacurilor” (1 Corinteni 10:11). Dar textul la origine a fost destinat comunității din Efes și se referă la o situație concretă a acestei comunități. Ținând cont de această observație, înainte de orice extensie a înțelesului celor scrise, este absolut important să notăm că în acest pasaj biblic autorul exprima conștiența sa profundă în legătură cu ruptura produsă în viața păgânilor convertiți care au trecut de la o lume a păcatului și a morții la o nouă lume, o lume a dreptății, a adevărului și a vieții. De asemenea, autorul are conștiența că acești credincioși nu au fost dotați în mod miraculos cu o nouă natură. Când credincioșii formulează fără menajamente gândirea lor în ceea ce privește toate formele de păcat, aceste forme ies din întunericul gândirii lor, adică de acolo de unde nu este nici bine nici rău, și sunt expuse în formele lor de manifestare care întinează ascultarea de Hristos permițând astfel credinciosului să exercite asupra lor o judecată morală. În acest demers este ascunsă făgăduința biruinței pe care o poate obține credinciosul asupra tuturor formelor de imoralitate. Aceasta explică poate și concluzia cu care autorul încheie această parte a discursului său prin citarea unui fragment de imn creștin a cărui origine rămâne necunoscută: „Deșteaptă-te tu, care dormi, scoală-te din morți, şi Hristos te va lumina”. (Efeseni 4:14)
Ce înseamnă potrivit textului a trăi viața în mod înțelept? Într-o exprimare simplă și concisă, a trăi viața în mod inteligent înseamnă a se purta în chip creștin. Pavel nu uită că tentațiile comportamentului păgân persistă încă în viața celor care s-au alăturat comunității creștine și pune în evidență ceea ce caracterizează în mod esențial un comportament creștin. Înțelepciunea la care îi îndeamnă pe cititori este calificată și prezentată aici ca o reacție împotriva păgânismului și a faptelor păgâne. Ea se manifestă printr-o înțelegere corectă a timpului. O înțelegere a vremurilor prezente nu neapărat în raport cu vreo criză finală, ci mai degrabă în raport cu starea rea a lumii dominată de păcat. A trăi viața în mod inteligent înseamnă a veghea în înțelegerea tuturor circumstanțelor pentru că ascultarea de Hristos înseamnă înainte de toate reflexie și judecată. Ceea ce este important pentru păgânul devenit creștin, este ca el să aibă o minte limpede în fiecare clipă. Prin urmare, în condițiile în care păgânul devenit creștin trece prin situații dificile, el nu trebuie să caute o scăpare, o rezolvare prin metode păgâne, cum ar fi de exemplu evadarea în beție. Beției și consecințelor ei, Pavel le opune o viață deplină în Hristos care își găsește expresia și care se alimentează prin experiența spirituală comunitară. Astfel cântarea sub diferitele ei forme permite membrilor comunității să își spună reciproc și să audă cuvântul lui Hristos în timp ce pronunță laude și rugăciuni la adresa lui Dumnezeu. A trăi viața în mod înțelept înseamnă prelungirea acestor momente comunitare speciale în întreaga existență. A trăi viața în mod înțelept înseamnă a trăi viața cu asigurarea că tot ceea ce se întâmplă are loc potrivit voinței lui Dumnezeu. A trăi viața în mod înțelept înseamnă a recunoaște că tot ceea ce ni se întâmplă este rodul harului lui Hristos care lucrează în existența noastră.