Taina Evangheliei

Semne care arată calea STUDIUL 1 » 28 SEPTEMBRIE – 4 OCTOMBRIE Comentarii la Scoala de sabat

Studiul din săptămâna aceasta, sub titlul oximoronic „Taina Evangheliei” își propune să degajeze una dintre posturile secundare ale vocației apostolice ale lui Pavel și anume aceea de a propaga Evanghelia printre evrei.  În contextul acesta, titlul este evocator al unei situații dificile a asumării unei misiuni contradictorii și contrariante. Taina impune tăcere, în timp ce Evanghelia la origine este prin natura ei comunicare, veste, expresie verbală.  

Dacă ar fi să urmărim obiectivul pe care și-l propune studiul, atunci trebuie să reținem în limitele textului în discuție, o observație majoră. Astfel, Evanghelia pe care o poarta Pavel evreilor nu se sprijină pe mediatizare, ci pe taina relației dintre Dumnezeu și om. Aceasta Evanghelie nu caută publicitatea pentru ca să rămână adevărată. Ea este adevărată printr-o trăire care promovează exercițiul spiritual al tăcerii. Pentru evrei Pavel propovăduiește o Evanghelie care tocmai în tăcere descoperă caracteristicile intervenției lui Dumnezeu în viața personală. Întreaga istorie a mântuirii văzută din perspectiva aceasta arată că Dumnezeu Si-a cultivat totdeauna misterul în viața celor aleși. În același timp El Și-a ascuns misterul în ei. El este Cuvânt care S-a făcut trup dar aceasta nu este în nici un fel o reclamă a misterului iubirii, ci o imagine care acoperă și ascunde taina mântuirii. Evanghelia pe care o poarta Pavel evreilor este o evanghelie în care Hristos nu este obiect de publicitate, ci taina lui Dumnezeu ascunsă în ei. O taină publică este o taină falsă. Taina relației evreilor cu Dumnezeu, a drumului lor, a mântuirii lor nu poate fi scoasă la lumină, nu poate fi mediatizată. Tăcerea protejează această taină. De aceea, Pavel nu vorbește despre „taina evangheliei”, ci despre descoperirea unei moșteniri comune.

Dincolo de această tentativă a studiului, rămâne textul biblic, capitolul trei al Epistolei către Efeseni. Și aici, Pavel nu se adresează evreilor, ci neamurilor: „Pavel, întemnițatul lui Isus Hristos pentru voi, neamurilor” (Efeseni 3:1)

Partajează:

One thought on “Taina Evangheliei

  1. Am o alta nuanta cu privire la tema abordata. Consider ca taina despre care vorbeste ap. Pavel nu este cea a mesajului de universalitate. Taina aceasta a evangheliei nu a fost o taina in sine. Ea a fost prezentata profetilor (Isaia, Ieremia, Osea Mica, Maleahi – fara a intra in detalii neutile comentariului actual) Taina era in posibilitatea/ imposibilitatea (din punctul de vedere al Satanei sau al omenirii chiar) intruparii nu in mesajul transmis de Dzeu care fusese evidnetiat de profeti. Evreii nu au vrut sau nu au stiu sa citeasca mesajul. Isus „lucreaza” in limitele proiectului descoperit de prooroci iar Pavel este ideologul intelegerii/ miscarii, care citeste mesajul proorocilor si intelege ca implinirea este in Isus. Includerea neamurilor nu a fost marea surpriza data omenirii. Includerea neamurilor a fost anuntata profetului Isaia. Marea surpcriza a fost gasirea cai juridice de a putea arunca asupra lui Isus vina noastra a omeirii si a expia astfel omenirea. Si in acelasi timp Dzeu sa fie drept dar si corect si sa se justifice credibil lumilor necazute A fost surpriza pentru toatel celelalte lumi inlcusiv lumea cazuta a Diavolului. Minte divina. Pavel leaga mesajul proorocilor de fapt mesajul universal al lui Dzeu exemplificat prin Isus si intelege ca acest mesaj e comun evreilor si neamurilor Si ca o consecinta logica dispare diferenta etnica – evreu/neamuri, diferenta de clasa sociala – rob-stapan, diferenta de sex – femeie/barbat

Comments are closed.