Administrarea banilor în perioade dificile

Semne ale naturii divine STUDIUL 2 » 5 – 11 OCTOMBRIE Comentarii la Scoala de sabat

Studiul din săptămâna acesta surprinde credinciosul atent și conștiincios prin decalajul dintre titlu său –  „Administrarea banilor în perioade dificile” – și conținutul învățăturii propuse: „Adu ca jertfă lui Dumnezeu mulțumiri și împlinește-ți juruințile făcute Celui Preaînalt. Cheamă-Mă în ziua necazului, și Eu te voi izbăvi, iar tu Mă vei proslăvi!” (Psalmii 50.14,15). În realitate, la origine, studiul nu este despre ce să facem cu banii în perioade de criză așa cum lasă să se înțeleagă titlul românesc al lecțiunii noastre. Nu. În originalul englezesc al studiului, titlul este „Managing in Tough Times”, ceea ce s-ar putea traduce prin „Gestionarea în vremuri grele”. În alte limbi, cum de exemplu în limba franceză, titlul studiului este tradus prin „Gestionarea momentelor dificile”. Chiar daca în studiu cuvântul „bani” este prezent, el nu este un cuvânt central și nici frecvent (el apare doar de 5 ori). Accentul învățăturii din studiu este pus pe acțiunea de a gestiona sau pe ceea ce ar trebui să caracterizeze actul gestionării în contexte de criză. Este vorba de gestionarea personală a perioadelor de „războaie, vărsări de sânge, imoralitate, dezastre naturale, pandemii, incertitudine economică, infracțiuni, corupție politică și altele.”[1] Gestionarea momentelor dificile nu are de a face decât tangențial cu gestionarea banilor. Focalizarea asupra banilor a studiului publicat și difuzat de editura „Viață și sănătate” a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România este expresia unei crize morale profunde.

În contextul acesta, studiul are meritul de a atrage atenția credinciosului asupra importanței gestionării crizei de încredere prin care trece biserica. Denunțarea publică a unui leadership compromis nu este o procedură de management. Căutarea de soluții într-o logică mediatică nu conduce la o ieșire biruitoare din criză. Gestionarea vieții personale în vremuri de criză spirituală colectivă înseamnă stabilirea de obiective morale și controlarea lor, înseamnă distribuirea și coordonarea activităților în funcție de fiecare situație dată la un moment dat, înseamnă mobilizarea pentru atingerea unor ținte comunitare, înseamnă luarea de decizii care au ca efect atingerea obiectivelor. Gestionarea crizei bisericii trebuie înțeleasă ca un demers de întoarcere și redescoperire a lui Dumnezeu printr-o experiență personală directă, printr-o experiență lipsită de medierea unei instituții ai cărei administratori sunt corupți. Chiar dacă „Noi suntem fără putere înaintea acestei mari mulțimi care înaintează împotriva noastră și nu știm ce să facem” (2 Cronici 20:12), managementul biblic al crizei comportă următorul sfat: „Nu vă temeți și nu vă înspăimântați dinaintea acestei mari mulțumi, căci nu voi veți lupta, ci Dumnezeu. […] Nu veți avea de luptat în lupta aceasta; așezați-vă, stați acolo și veți vedea izbăvirea pe care v-o va da Domnul” (2 Cronici 20:15-17).

Cât despre bani, biserica nu are statut de consilier financiar și nici vocația divină pentru gestionarea economiilor dumneavoastră. Dar dacă cineva vrea cu tot dinadinsul să delapideze banii cu care l-a binecuvântat Dumnezeu, atunci să investească în indulgențe.       

 

[1] Citarea este din studiul „Administrarea banilor în perioade dificile”.

Partajează: