Un fake iresponsabil în legătură cu succesul și viața de credință

Afirmațiile supuse verificării

În emisiunea Școala cuvântului de la SperanțaTV, dedicată studiului 8 al școlii de Sabat, moderatorul emisiunii afirmă că succesul financiar se poate plănui pentru toată viața „pentru a câstiga viața viitoare și fericirea veșnică”.

Care este sursa dezinformării?

În cazul acesta, falsul provine dintr-o afirmație înșelătoare foarte gravă, chiar iresponsabilă, bazată pe o falsă analogie, pe o speculație care nu are nici un fundament logic (și, în paranteză fie spus, nici teologic). Din punct de vedere logic, afirmația presupune că ar există o legătură de cauzalitate între plănuirea succesului financiar pe viață și dobândirea vieții viitoare și a fericirii veșnice. Or, este imposibil de stabilit o legătură de cauzalitate necondiționată sau condiționată între planificarea succesului financiar și câștigarea vieții viitoare și fericirii veșnice întrucât este imposibil să pui în relație două lumi complet diferite, care nu țin de același registru: adică, planificarea economică cu potențial de reușită (succesul), care ține de registrul economic, și un ideal, care ține de registrul credinței, al dezideratului. Adică, exact de o realitatea inaccesibilă și invizibilă, descrisă foarte elocvent în Evrei 11:1 în versetul care definește credința drept „o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd”. Această distorsionare și prezentare înșelătoare a ideii de succes în legătură cu viața de credință nu este benefică pentru conținutul difuzat mai departe de televiziune deoarece generează încă de la început o lipsă de încredere în mediul informațional religios, deși, în cazul de față, invitații s-au dovedit nu numai precauți și nuanțați pe parcursul emisiunii, dar și responsabili în a nu perpetua confuzia și provocarea pe care o presupune aceasta. Atenție, provocarea face și ea parte din natura dezinformării!

Vă reamintim că dezinformarea este folosirea mass-media, inclusiv a rețelelor sociale, pentru a transmite informații parțial sau total eronate care pot înșela sau influența opinia publică sau o pot determina să acționeze într-o anumită direcție  pe baza unor motivații ideologice, financiare, instituționale, personale, etc. Nu uitați, media educă spiritul !

Partajează: