Manipulare dezinformațională prin deturnarea texului biblic
Afirmațiile supuse verificării
În emisiunea Școala cuvântului de la SperanțaTV, dedicată studiului 6 al școlii de Sabat, unul dintre invitați afirmă că investiția principală a lui Avraam a fost în imagine. Astăzi se investește financiar în imagine, fie că este vorba despre o persoană, o organizație, o instituție, un bărbat sau o femeie. De asemenea, afirmă invitatul, imaginea pe care Dumnezeu îl cheamă pe Avraam să o arate este a cuiva care renunță la confort, la lucrurile pe care le are, la situația sa pentru a pleca în „nowhere”.
Care este sursa dezinformării? În cazul nostru, falsul provine, mai întâi, dintr-o informație deformată, bazată pe confuzia dintre imaginea dorită (adică imaginea pe care vrea să o proiecteze cineva despre sine) și imaginea percepută (adică imaginea pe care un public și-o formează despre cineva). Astfel, susținând că Avram este într-un demers de investiție într-o imagine proiectată despre sine, invitatul confundă imaginea dorită cu imaginea percepută care înseamnă, de fapt, percepția altora despre cineva. Apoi, în al doilea rând, pentru a reuși paralela cu imaginea dorită, invitatul creează un mesaj neconform cu textul biblic. Mai precis, referitor la situația materială și familială a lui Avram, invitatul afirmă că acesta renunță la bunurile sale când pleacă din Haran, în timp ce textul biblic pe care îl poate citi oricine în Geneza 12: 5 spune exact contrariul: „Avram a luat pe Sarai, nevastă-sa, şi pe Lot, fiul fratelui său, împreună cu toate averile pe care le strânseseră și cu toate slugile pe care le câștigaseră în Haran. Au plecat în ţara Canaan şi au ajuns în țara Canaan.” Dincolo de confuziile dintre cele două noțiuni și aproximațiile privind textul biblic, afirmațiile invitatului se adâncesc în speculație, cu potențial de manipulare şi provocare, mai ales din cauza folosirii unei paralele neadecvate între experiența lui Avram și cea a Fiului lui Dumnezeu: Avram nu a renunțat la lucrurile sale, la lucrurile pe care le deținea şi la familia sa, atunci când a părăsit ținutul în care trăia, asemenea Domnului Hristos atunci când a părăsit Cerul.
Vă reamintim că dezinformarea este folosirea mass-media, inclusiv a rețelelor sociale, pentru a transmite informații parțial sau total eronate care pot înșela sau influența opinia publică sau o pot determina să acționeze într-o anumită direcție pe baza unor motivații ideologice, financiare, instituționale, personale, etc. Nu uitați, media educă spiritul !