Arhiepiscopul Tomisului Teodosie și Sfântul Sinod: referință în devenire a unei reforme politice « protestant-catolice » în BOR?

Biserica Ortodoxa Română (BOR), cea mai puternică instituție religioasă din România, cu 85,3% din populația țării care își declară apartenența religioasă la cultul majoritar creștin-ortodox (cf. datelor recensământului din 2022) și cu o adeziune neștirbită a cetățenilor în materie de încredere (BOR se află încă pe locul doi după Armată la indicatorul încredere a populației în instituții), este din ce în ce mai prezentă în sfera publică mediatică românească prin acțiuni care par să se înscrie în ceea ce se numește sfera creștinismului progresist, curent post-liberal al gândirii creștinePe scurt, BOR – încarnarea „tradiției și a identității spirituale și etnice”, după cum o caracteriza în subtext însuși Patriarhul Daniel în apelul său la autorecenzare din 2022 – lansează șantiere strategice sensibile după o metodă care se înrudește cu cea „protestant-catolică”, făcând primii pași spre promovarea unei politici care pare să rupă cu tradiția, valoare centrală și monedă forte a ortodoxiei răsăritene și românești. Mai multe evenimente și acțiuni publice ale BOR sunt simptomatice pentru această tendință. Aici vom face referire doar la actualitatea legată de cazul Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie (Petrescu), membru al Sfântului Sinod al BOR din 1994, una dintre figurile cele mai clivante și mediatice ale bisericii, citat și acuzat de-al lungul vremii în dosare de corupție, abuz sexual de minori etc. În comunicatul din 9 februarie 2024 transmis de Cancelaria Sfântului Sinod al BOR referitor la cererea lui Teodosie de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rangul de mitropolie cu, evident, drept consecință, ridicarea sa la rangul de mitropolit, se anunță înscrierea pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod judecarea acestuia pentru„încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”. Această acțiune este o etapă importantă în strategia politică și de comunicare a BOR, o instituție semi-închisă, mai întâi date fiind talia și rolul socio-politic și religios al Arhiepiscopului Tomisului, și apoi faptul că ea se alătură, la un nivel superior, unui buchet mic dar vizibil de acțiuni și eforturi ale bisericii de a se adapta la societate actuală, cu instrumentele unei metode pe care și Biserica Catolică o utilizează de ceva vreme, dar la o scară mult mai amplă. Este vorba despre metoda protestantă pe care Biserica Catolică a preluat-o și a dezvoltat-o în lumina provocărilor diferitelor perioade ale modernității. Ea o folosește astăzi pentru a actualiza anumite practici și a pune în dezbatere anumite doctrine, confruntate cu noi curente de gândire societale, majoritatea inspirând ideologii politice de succes, mai ales printre publicurile tinere, reticente la „înregimentarea religioasă” organizațională.

Evenimentul în jurul Arhiepiscopului Tomisului, care marchează dezbaterea publică într-un an hiperpolitic pentru România, pare să profileze un leadership religios al BOR care începe să se asemene cu cel al Papei Francisc. Sunt o evidență angajamentele Papei Francisc și, prin ele, cele ale Bisericii Catolice, de a plasa biserica într-o viziune mai deschisă, non-conservatoare, chiar progresistă, acordată la evoluțiile societății contemporane. Papa Francisc, iezuit, și-a construit leadershipul religios și politic pe o concepție specifică ordinului, dar care a jalonat modernitatea de-a lungul secolelor al XIX-lea și al XX-lea, și anume adaptarea Bisericii la societate. Această viziune este, de altfel, și în centrul protestantismului care și-a creat o metodă din a se impune prin adaptarea Bisericii la lume. Să amintim aici de reforme precum hirotonirea femeilor, binecuvântarea căsătoriei între persoane de același sex etc. Diversele confesiuni neoprotestante, mai ales prin propensia lor pentru teologia publică și socială pe care își construiesc doctrina, sunt și ele angajate în utilizarea metodei protestante, chiar dacă nu au epuizat încă toate subiectele de adaptare la societate. Continuare aici: https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-26898848-arhiepiscopul-tomisului-teodosie-sfantul-sinod-referinta-devenire-unei-reforme-politice-protestant-catolice-bor.htm

Partajează: