Narcotice și evanghelism, politică și populism în anul electoral 2024

Deși este dificil să vorbim în acest moment de un narco-evanghelism românesc de talia celui brazilian, este cert că fenomenul nu este anodin și nici străin de mediile religioase românești. Apropierea dintre grupurile infracționale de trafic de droguri, anumite biserici evanghelice și politică este de luat foarte în serios în contextul politic al anului 2024, un an foarte bun pentru a vedea acest fenomen problematizat măcar în programele candidaților care doresc să reprezinte românii și, mai ales, ale celor care se revendică drept politicieni creștini, preocupați de apărarea valorilor și a moralei religioase împreună cu angajarea responsabilității liderilor bisericilor, indiferent de denominațiune.

Apropierea dintre anumite grupuri evanghelice (neoprotestante) și traficul de droguri este evocată pentru prima dată mai apăsat în România, în media mainstream, în cazul recent al fiului pastorului penticostal Vladimir Pustan din Beiuș. Vladimir Pustan Jr., arestat preventiv pentru suspiciune de trafic de droguri și substanțe interzise, foarte periculoase, vândute mai ales adolescenților, este implicat împreună cu tatăl sau, un predicator hipermediatic, în sistemul de biserici de tip „big church” fondat de acesta din urmă în România și Marea Britanie, cu un imperiu financiar și un capital de influență în mediul evanghelic semnificative. El a fost agent de poliție în București și apoi în Beiuș, demisionând în 2019. Vlogger (religios!) la Fundația familiei „Cireșarii”, Vladimir Pustan Jr. contribuie alături de pastorul penticostal Vladimir Pustan-tatăl la dezvoltarea instituțiilor media proprii pe care acesta le-a construit și de care se servește pentru a susține cauze politice, mai ales prin afișajul alături de figuri precum cea a lui George Simion, exponentul dreptei extreme cu care se declară împreună luptător și care caută să găsească susținere în rândurile unor lideri religioși vocali și puternici din mediul neoprotestant, care au mâna asupra unei mase importante de credincioși care votează. De altfel, acești lideri religioși, cum este și Pustan, sunt activi în politică, mai ales în calitate de agenți de influență. Și dacă nu au aspirații pentru ei, personal, au pentru copiii lor. Vladimir Pustan Jr. a fost candidat la un mandat de consilier local și județean la Consiliul Local Beiuș și la Consiliul Județean Bihor pe listele PMP în 2020, fără a fi ales.

Acest fenomen al traficului de droguri în inima comunităților religioase poate părea nou pentru România. El are însă o amploare mondială, fiind documentat în mod sistematic și deschis în Brazilia, în mediul evanghelic. Poartă numele de narco-penticostalism sau narco-evanghelism.

Ce reprezintă această noțiune și ce realitate desemnează ea? Termenul este utilizat de cercetătorii care se ocupă cu analiza traficanților de droguri care își însușesc în mod deschis denominațiunile evanghelice și, în ocurență, neopenticostale, în activitățile lor criminale. Acest fenomen, o cangrena nevindecată de mai mult de un deceniu în societatea braziliană (mai ales în favele, care au locuitori foarte religioși), este respins de comunitatea evanghelică braziliană, care nu exclude însă că un traficant de droguri poate participa la viața religioasă evanghelică, mai ales că în aceste comunități sunt pastori, care au fost ei înșiși traficanți de droguri, actualmente convertiți sincer și militanți pentru eradicarea fenomenului.

Ce anume a favorizat acest narco-evanghelism? Continuare aici: https://www.euractiv.ro/opinie/narcotice-si-evanghelism-politica-si-populism-in-anul-electoral-2024-65600

Partajează: