Biblia nu este o carte de dat cu părerea! Biblia nu este OPINIE!
Dezinformarea se produce astăzi în cele mai perfide și, adesea, cele mai persuasive și manipulatoare forme. Dar cel mai mult, ea se folosește de ignoranța noastră. Lumea religioasă este supusă la dezinformare chiar din interiorul ei, prin lipsa de cunoștințe elementare, de bază, care ar trebui să constituie bagajul oricărui absolvent de studii universitare, cum este cazul, cel mai adesea, al preoților, al pastorilor (în lumea protestantă), al clerului în general. Responsabilitatea lor în folosirea termenilor este cu atât mai mare cu cât ei sunt percepuți ca transmițători ai adevărului moral cu rădăcini și baze în Biblie.
Iată un exemplu, care circulă astăzi pe rețele sociale, aparent inofensiv, care, am putea spune, ascunde cele mai bune intenții: vehicularea ideii că Biblia este o carte de opinie printr-o campanie video promovată oficial de o biserica neo-protestantă, atât în mediul online, cât și la postul de televiziune pe care îl deține.
Opinia nu este un cuvânt oarecare, ci unul încărcat de sensuri foarte precise. Folosirea lui în asociere cu Biblia este distructivă în ceea ce privește valoarea Scripturii pentru creștini și pentru necreștini, dar, mai ales, pentru atei. De ce? Pentru că devalorizează întregul conținut al Bibliei și îl decredibilizează
Iată cum:
- Opinia este un termen de origine latină. El vine din latinescul opinari: „a avea o părere”, „a crede că”, și din grecescul doxa, care înseamnă „părere”, „judecată aparentă”, „zvon”. Deci, opinia se opune cunoașterii verificate, veritabile și ține de domeniul zvonului, al aparenței, al părerii. Biblia nu poate fi OPINIE pentru că nu este o carte de aparențe și zvonuri, de credințe populare și păreri. În limbaj familiar modern, am putea spune, că Biblia nu este o OPINIE pentru că nu este o „carte de dat cu părerea”.
- Opinia reprezintă cel mai scăzut nivel de cunoștințe, pentru ca este o credință adoptată fără o examinare critică, care nu se preocupă de adevăr. În schimb, Biblia se ocupă de problema adevărului și, mai ales, de cea a adevărului moral și social. Această înseamnă că ea produce cunoștințe adevărate și justificate, pe când opinia nu. O opinie poate fi corectă, așa cum spunea Socrate, adică poate vehicula anumite cunoștințe adevărate, dar nu și justificate. Ceea ce nu este și cazul Bibliei, în care sunt cărți întregi în care se justifică, argumentat, anumite cunoștințe.
- Biblia nu este o carte de științele naturii sau de științele exacte, însă ea este o carte despre științele socio-umanului pentru că este creată de și prin Cuvânt. Din acest motiv, ea nu poate fi o colecție de opinii, adică de păreri pentru că Biblia presupune o gândire care se justifică în raport cu un scop, bazat pe o credință perenă , durabilă într-un sens supra-uman și supra-social care este dat de Dumnezeu. Opinia este adoptată doar în lipsa unei soluții mai bune.
Folosiți responsabil termenii! Nu contribuiți la dezinformare și infox prin promovarea unui conținut eronat!