Infox la Congresul Maghiarilor Adventiști din România – Alioșa nu-i Ivan !
Unul dintre mecanismele dezinformării și, deci, al fake news-ului, constă în a expune un subiect pe care nu îl cunoști, răspândind astfel un conținut eronat, înșelător. Consecința este gravă pentru că o astfel de practică induce în greșeală publicul care nu cunoaște deloc subiectul și care ia drept adevărată informația respectivă, fără a mai verifica.
Un astfel de infox este produs de afirmația falsă pe care pastorul Aurel Neațu, Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, o face în cadrul prezentării sale la Congresul Maghiarilor adventiști din Romania în legătură cu o poveste filosofică extrasă din romanul Frații Karamazov al cărui autor este scriitorul rus Feodor Dostoievski. Falsul constă în faptul că, în încercarea de a ilustra o idee prin apelul la povestirea Marele Inchizitor, președintele Neațu face o relatare inexactă, interschimbând personajele. Acest fals impactează fundamental nu numai sensul demonstrației președintelui Neațu dar și al povestirii inițiale a lui Dostoievski. Mai exact, președintele Aurel Neațu pune în gura personajului Alioșa, creștinul, povestea pe care o creează Ivan, fratele său, ateul, pentru a-i demonstra lui Alioșa că Hristos este primul dușman al omului condamnându-l la suferință pentru că îi pune poveri pe care omul nu le poate duce. Pentru informare și reamintire, povestea Marele Inchizitor debutează atunci când Ivan Karamazov, unul dintre personajele romanului, ateu convins, îi compune fratelui său Alexei, alintat Alioșa, călugăr, credincios și creștin, un poem despre confruntarea imaginară dintre Isus Hristos și Cardinalul Marele Inchizitor.
Deci, domnule președinte Aurel Neațu, nu Alioșa creștinul povestește istoria, ci Ivan ateul, pentru a demonstra nu afirmarea identității creștine cum susțineți eronat dumneavoastră în prezentarea publică de la congres, ci pentru a demonstra că Hristos le cere oamenilor lucruri supra-umane, că Isus și apostolii nu au înțeles nimic din tragedia condiției umane și că teza că oamenii sunt atașați la ideile de libertate și iubire de aproapele exprimă o atitudine naivă.
Conținutul eronat promovat de dumneavoastră, domnule președinte Aurel Neațu, indică nu numai o lipsă de considerație față de statutul dumneavoastră care vă obligă să verificați ceea ce susțineți public, dar și neînțelegerea semnificației acestei povești filosofice, care reprezintă o perspectivă filosofică în studiul libertății, fiind prezentă în manuale școlare în lume și în România.
Observatorul Berea pentru combaterea dezinformării în context religios reamintește încă o dată căorice reprezentat al unei instituții religioase, atașată de legile, principiile și valorile Bibliei, trebuie să aibă grijă ca, în orice luare de cuvânt publică, să fie responsabil și să vorbească conform limitelor sale de cunoaștere, mai ales astăzi, când rețele sociale amplifică și permit o vizibilitate nedorită a conținuturilor eronate, false în spațiul public global. Falsul creat prin incompetență nu face parte din valorile biblice și nici din cele creștine. Apostolul Pavel a spus-o în 2 Corinteni 11, 6 : « Chiar dacă sînt un necioplit în vorbire, nu sînt însă şi în cunoştinţă; şi am arătat lucrul acesta printre voi, în tot felul şi în toate privinţele ».
Urmăriți Observatorul Berea anti-Infox! Combatem dezinformarea religioasă din mediul religios împreună!