Chemați să ne ridicăm
Semne care arată calea STUDIUL 1 » 28 SEPTEMBRIE – 4 OCTOMBRIE – Comentarii la Scoala de sabat
Sub titlul „Chemați să ne ridicăm” studiul în săptămâna aceasta își propune să explice textul din Efeseni 6:10-22. În această perspectivă, ni se cere „să înțelegem metafora militară a lui Pavel în contextul câmpului de luptă din Antichitate.” Desigur acest cadraj este în concordanță cu expresia textului biblic scris în secolul 1 al erei creștine, dar el este în decalaj total cu experiența omului care trăiește în secolul al 21-lea. Astăzi războaiele nu se mai poartă în felul în care se purtau în antichitate. Echipamentul și armele în ziua de astăzi nu mai sunt coiful, scutul sau sabia. Astăzi taberele care se înfruntă nu mai trebuie să mărșăluiască pentru a se întâlni, nu se mai luptă om la om, corp la corp. Războaiele se poartă la distanță și cei care se înfruntă beneficiază de cea mai înaltă tehnologie atât în ceea ce privește echipamentul cât și armamentul. Prin urmare, înțelegerea textului în contextul câmpului de luptă din antichitate va fi totdeauna în secolul al 21-lea o înțelegere teoretică lipsită de experiența care ar putea permite verificarea ei în mod empiric. Impactul acestei înțelegeri asupra vieții creștinului este cea a unei realități îndepărtate pe care și-o poate reprezenta folosindu-se de imagini întâlnite în muzee, filme sau cărți, dar pe care nu a experimentat-o și pe care nu o va experimenta niciodată. Pe scurt, această înțelegere va conta în viața creștinului ca fața opusă a unei înțelegeri îngemănate născute dintr-o lectură a textului biblic făcută de inteligența artificială și care suna poate în felul următor:
„Încolo fraților și surorilor în Hristos, vă îndemn astăzi să fiți puternici în credință și în puterea lui Dumnezeu într-o lume în continuă schimbare și tentată de păcat. Îmbrăcați-vă cu întreaga armură a credinței și a discernământului, pentru a rezista ispitelor și influențelor negative ale lumii digitale. Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva hackerilor malefici, a manipulării mediilor sociale și a amenințărilor virtuale ale întunericului digital. Prin urmare, luați în mână firewallul credinței, pentru a vă proteja datele spirituale și a vă menține conectați la adevărul divin. Stați pregătiți, având ca apărare virtuală cunoașterea Scripturilor și credința voastră drept scut împotriva știrilor false și a dezinformării. Fiți gata să împărtășiți Evanghelia păcii și a iubirii lui Hristos pe platformele sociale și în mediul online, pentru a aduce lumină în întunericul digital. Luați în mână Cuvântul lui Dumnezeu, care este o sabie puternică în lupta împotriva răului și a nedreptății de pe internet. Rămâneți în rugăciune și comuniune cu Duhul Sfânt în timp ce navigați prin această lume digitală, căutând înțelepciunea și ghidarea Lui. Rămâneți conectați la rețeaua de rugăciuni și cereri, menținând o conexiune constantă cu Duhul Sfânt, și fiți vigilenți în această eră a tentațiilor virtuale. Rugați-vă și pentru mine, ca atunci când îmi deschid gura, să pot vesti cu încredere și curaj taina Evangheliei și să aduc speranță și lumină în mediul digital. Sunt un slujitor al lui Hristos, înrolat în armata Lui în lupta împotriva răului digital, și doresc să vorbesc cu încredere și înțelepciune, așa cum trebuie să vorbesc.”
Textul epistolei către Efeseni are vocație să se adreseze și omului din secolul al 21-lea care – potrivit celor scrise – trebuie să lupte „împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac” (Efeseni 6: 12), nu al veacului trecut și nici al veacului viitor. Dincolo de metafora prăfuită sau obsedant actualizată, mesajul acestui pasaj biblic este atemporal. El consemnează experiența de viață a credinciosului care este ineluctabil într-o luptă ce trebuie dusă împotriva „duhurilor răutății” cu o conștiință ireproșabilă. În această luptă, mesajul biblic a fost, este și va fi cel al necesității dependenței constante de Dumnezeu prin credința în Hristos care ne asigură biruința „în puterea tăriei Lui” (Efeseni 6: 10)