Manipularea imorală și eronată a Bibliei
Afirmațiile supuse verificării
În emisiunea Școala cuvântului de la SperanțaTV, dedicată studiului 9 al școlii de Sabat, moderatorul emisiunii afirmă că „Biblia este singura sursă de informații istorice despre Isus Hristos…”
Sursa dezinformării provine dintr-o afirmație bazată pe disimularea, adică pe ascunderea surselor, care constă într-o reprezentare deformată și o interpretare tendențioasă a realităților și faptelor istorice. Biblia este considerată și autentificată ca document istoric în sine de școli istorice de arheologie și de antropologie, dar nu este singura sursă de informații istorice despre Isus Hristos. Isus din Nazaret este singurul personaj al Antichității despre care suntem foarte abundent informați. Un alt personaj care ii mai poate face concurență în această privință este doar Alexandru cel Mare despre care avem, de asemenea, foarte multe documente istorice. În fine, sunt nenumărate surse documentare care trasează existența istorică a lui Hristos, o mulțime de manuscrise a căror listă nu o putem face aici, dar putem cita câteva dintre acestea, cele mai timpurii, și anume, pe marii maeștri ai tradiției lui Israel, predecesori sau contemporani ai lui Isus (rabinii Hillel, Shamai, Gamaliel, Aqiba), care ne sunt cunoscuți din Misna, a cărei scriere datează din anul 200 sau pe Iosephus Flavius, istoric evreu.
Este imoral și neprofesional ca o televiziune cultural religioasă să prolifereze o asemenea dezinformare. Este vorba despre o formă de agresiune care deși caută să treacă neobservată în ideea că acordă întâietate Bibliei ca sursă istorică despre Hristos, se înscrie în realitate în rândurile acțiunilor de tip agresiune: intelectuală, pentru cei care sunt specialiști, experți în istorie și alte domenii conexe, și psihologică, pentru cei care sunt credincioși. Chiar dacă ar fi să punem această deturnare de la realitatea istorică numai pe seama mezinformării, adică a unei informații false partajată nu neapărat cu intenția de a vătăma, problema rămâne aceeași.
Vă reamintim că dezinformarea este folosirea mass-media, inclusiv a rețelelor sociale, pentru a transmite informații parțial sau total eronate care pot înșela sau influența opinia publică sau o pot determina să acționeze într-o anumită direcție pe baza unor motivații ideologice, financiare, instituționale, personale, etc. Nu uitați, media educă spiritul !