Biserica și moda în „Oglinda timpului”

Acum o suta de ani, în luna ianuarie a anului 1923, înaintașii noștri puteau citi în revista „Semnele timpului” la rubrica „Oglinda timpului” următoarele:

„Teatru și dans ca mijloace de atracție către biserică. După o depeșă venită din Missoula unde s-a ținut o conferință a predicatorilor metodiști, episcopului Charles L. Meade a propus ca pentru a atrage tineretul la biserică ar trebui să se ia următoarele măsuri. „Numai concertele religioase” zice el, „nu ajung. Ar trebui ca la biserică să se adauge și teatru și dans pentru a avea putere de atracție.” –  Cu adevărat biserica lor a ajuns iarăși o peșteră de tâlhari.”

Cu ce se ocupă bisericile. S-ar crede că acum când lumea suferă atât de greu, conducătorii bisericilor ar fi preocupați să primească harul lui Dumnezeu pentru vindecarea rănilor poporului. Unul din multele exemple ne dovedește contrariul. La Portland, Oregon, s-a ținut de curând adunarea celor 139 episcopi ai bisericii episcopale a Statelor Unite. S-a discutat acolo ca să se schimbe vreo 200 texte din sfânta Scriptură care nu se mai potrivesc cu vremurile. Și Satana se ocupă cu schimbări, dar nu atât de texte, ci de felul cum omul înțelege textele acelea și datoria de a se supune lui Dumnezeu.”

„Sinucisă din cauza modei. Tânăra Norma Teffner de 21 de ani din Batavia dorea să fie la modă. De aceea întrebuință toate vopselile și dresurile pentru „înfrumusețare”. Căzându-i însă părul și privindu-se în oglindă se îngrozi de propriul său chip și leșină. Curând după aceea se azvârli în lacul „Horseshoe Lake” de lângă Batavia. În buzunarul ei s-a găsit un bilețel cu următorul laconic conținut: „Nu mai pot să-mi suport figura de aceea am făcut așa.””

Se schimbă moda. De la Paris vine vestea că s-ar da din nou voie femeilor să-și arate urechile la lumina zilei, lucru care de câțiva ani de zile fusese interzis de către Zeița Modei . Dacă această zeiță poruncește așa femeilor din Paris, cu siguranță că și pe la noi femeile se vor grăbi să împlinească porunca fără a mai părea nelamodă. Și se mai spune că a încetat sclavia!”

Patru provocări pentru noi cei care trăim în ianuarie 2023: a) prezervarea identității adventiste și păstrarea tinerilor în biserica, b) lupta împotriva analfabetismului funcțional în vederea înțelegerii textului Bibliei, c) emanciparea de robia imaginii personale și d) reconsiderarea referințelor globalizante.

Partajează: