Intoxicare sau informare? Fact-checking religios sau verificarea faptelor și informațiilor
Fact-checkingul este o practică mediatică de verificare în mod sistematic a afirmatiilor, informațiilor și conținuturilor mesajelor publice transmise prin media clasice și pe rețelele sociale. El se aplică tuturor domeniilor, de la politic, economic, social, cultural la religios.
De multe ori, publicul este confruntat cu informații și afirmații care nu sunt veridice sau folosite incorect în anumite contexte cu scopul de a manipula, de a face propagandă sau, pur și simplu, de a înșela.
Labirintul Magazin se mobilizează pentru dvs în scopul de a lupta împotriva dezinformării religioase de orice fel, indiferent de confesiune. Dezinformarea religioasă este un flagel al societății actuale și al media digitale. Fiecare cult religios trebuie să utilizeze cu responsabilitate media digiatle și pe cele clasice pentru a preveni difuzarea de informații toxice, eronate, proliferarea manipulării religioase și a teoriilor conspirației. Mai multe detalii găsiți aici : https://labirintulmagazin.org/2022/11/24/dimensiunea-religioasa-a-fake-news-urilor-intoxicare-religioasa-si-religiozitate-toxica/
Episodul 1 – Adevărat sau fals la Școala Cuvântului? Există o diferență între persoanele fizice și cele juridice în ceea ce privește obligația impozitării cum afirmă ultima emisiune difuzată la Școala cuvântului la SperantaTV ?
În contextul emisiunii Școala cuvântului, unul dintre interlocutori afirmă că există o diferență între persoanele juridice (firme, societăți etc.) și persoanele fizice în ceea ce privește obligația impozitării câștigului brut. Ceea ce face că prelevarea celei de-a zecea părți la care a consimțit un membru al confesiunii în chestiune, Biserica adventistă de ziua a șaptea , nu poate fi făcută în același mod : unei firme i se prelevează din profit, unei persoane fizice din câștigul brut.
De unde vine dezinformarea ? Ea vine din lipsa de cultură economică de bază și din amalgamul care se crează între un set de injoncțiuni instituționale ale organizației religioase în chestiune, care cere aderenților săi să cotizeze cu zece la sută din venituri la bugetul său și interpretările doctrinar-teologice ale Bibliei.
Problema este însă mai complexă decât simplificarea propusă de participanții la discuție . Mai mulți indicatori trebuie luați în considerare în această chestiune, înainte de a livra un mesaj public cu pretenție de informație și, mai grav pentru un credincios , de adevăr divin :
a) atât persoanele juridice cât și persoanele fizice sunt supuse unor taxe care sunt încasate de bugetul de Stat ;
b) firmele sunt persoane juridice, iar formele de organizare juridică sunt numeroase, inclusiv întreprindere persoană fizică ;
c) în gândirea economică există o terminologie clară care desemnează diferențe între profit, câștig , salariu, impozit pe societate/firmă , impozit pe venitul unei firme, definirea veniturilor impozabile etc.
!Atenție deci la pregătirea emisiunilor de televiziune, la respectarea perimetrului de competență de către invitați pentru că media au astăzi un rol important în a educa publicul, rol care trebuie asumat cu responsabilitate.
Atenție la modul în care folosim noțiunile ! Atenție să nu transformăm o opinie în autoritate, o recomandare în constrângere, o interpretare în normă !