„Ce aș mai fi putut face?”

„Tu zici că Eu sunt Împărat. Eu pentru aceasta M-am născut și am venit în lume, ca să mărturisesc despre adevăr.” (Ioan 18:37) Răspunsul dat de Isus lui Pilat este centrat pe o referință trecută cu vedea de mai toți comentatorii și anume referința la conflictul istoric dintre puterea politică, bazată pe control și menținerea ordinii stabilite, și adevăr, care prin natura sa poate fi subversiv și destabilizator. Regimurile autoritare, precum și cele democratice, manipulează sau suprimă informații pentru a-și menține controlul. Propaganda și dezinformarea sunt instrumente clasice folosite de regimurile politice pentru a controla discursul public în scopul de a-și menține influența asupra maselor. Adevărul, atunci când contestă status quo-ul, devine o amenințare pentru aceste regimuri. Istoria și actualitatea sunt pline de exemple de persecuție și cenzură impuse celor care au îndrăznit sau îndrăznesc să spună adevărul puterii. În același timp, puterea politică se și folosește de adevăr în măsura în care are nevoie de el pentru a-și legitima acțiunile. Adevărul devine astfel un instrument de putere, distorsionat și modelat pentru a servi interesele regimului.  Și într-un caz și în altul, căutarea adevărului rămâne, însă, un act fundamental de rezistență împotriva puterii politice. Ea stă, de altfel, la baza eticii jurnalistice, a activismului cetățenesc și a luptei pentru drepturile omului. Apărarea accesului liber la informație și denunțarea manipulării implică asumarea riscului represiunii.

În contextul procesului Său, răspunzând lui Pilat, Isus Hristos postulează că adevărul este baza legitimității politice. Dialogul între Pilat și Isus nu este un discurs de surzi. Interpretarea că Pilat ar întreba despre o împărăție pământească și că Isus ar răspunde despre o împărăție spirituală nu este suportată de textul biblic. Isus spune: „M-am născut și am venit în lume, ca să mărturisesc despre adevăr”. Atât Pilat, cât și Isus vorbesc despre o împărăție, o putere, un sistem politic terestru. În acest regim terestru Isus a venit să mărturisească despre adevăr, despre o guvernarea transparentă și responsabilă care se bazează pe comunicarea onestă și accesul la informații. În acest regim terestru Isus a venit să mărturisească despre adevăr pentru a promova o încredere între conducători și guvernați, o încredere dependentă de veridicitatea informațiilor difuzate și de capacitatea celor guvernați de a accesa adevărul. Isus respinge noțiunea de împărăție pământească bazată pe forță și dominație politică. În viziunea lui Isus, adevărata putere a împărăției din această lume constă în mărturisirea adevărului, un adevăr care transcende structurile politice și jocurile de putere umană. Această mărturie, adesea percepută ca o amenințare de către autorități, se află în centrul misiunii Sale. Depunând mărturie despre acest adevăr, Isus provoacă structurile de putere care se bazează pe opresiune, nedreptate și minciună. Împărăția Lui terestră este o împărăție a dreptății, păcii și adevărului.

Răspunsul lui Isus – „Tu zici că Eu sunt Împărat. Eu pentru aceasta M-am născut și am venit în lume, ca să mărturisesc despre adevăr” – este o formulare inegalabilă prin concizia, plenitudinea, profunzimea și universalitatea ei, a conflictului istoric inepuizabil dintre puterea temporală și adevărul obiectiv. Pilat, preocupat de menținerea ordinii și puterii romane, acordă prioritate stabilității politice în detrimentul adevărului, ilustrând modul în care puterea poate suprima adevărul în numele ordinii sociale. Istoria procesului lui Isus este înfricoșătoare. Ea arată că aderarea la adevăr duce la conflict, persecuție și moarte. Ea rezonează profund în interacțiunea noastră cu structurile politice. Angajamentul politic al creștinilor trebuie să fie ghidat de principiile mărturisirii despre adevăr. Nu este vorba despre căutarea puterii de dragul puterii, ci de dragul adevărului.

Partajează:

Lasă un răspuns