Cum aveau loc alegerile în biserica străbunicilor, bunicilor și părinților noștri
Acum o sută de ani, exact pe 25 Iunie 1924, în „Curierul Misionar”( numărul 4/1924, la pagina 51, organul oficial al Uniunii A.Z.Ș. din România publica înștiințarea de mai jos:
„Către conferințele: Muntenia, Moldova, Transilvania şi Banat ale Uniunei A.Z.Ş. din România.
ÎNŞTIINŢARE
Potrivit Art. 53 din Organizația Bisericească a Uniunii A.Z.Ş., în anul acesta — după patru ani dela organizarea Uniunii noastre — urmează să aibă loc conferința sau adunarea generală. Aducem deci cu bucurie la cunoștința tuturor membrilor Uniunii A. Z. Ş, din România, că conferința, adică, adunarea generală va avea loc anul acesta în București, dela 9-14 Septembrie.
La această adunare generală Conferințele vor trimete delegați, şi anume unul pentru Conferința însăși și câte unul de fiecare sută de membrii. Dacă o Conferință are de pildă 1000 de, membri, ea are dreptul[ a trimete un delegat pentru Conferința însăși şi câte unul pentru fiecare sută de membrii, adică total 11 delegați.
Delegaţii trebuie aleşi din vreme şi numele lor trebuie înaintate din vreme la sediul Uniunii din Bucureşti, pe adresa Secretarului, Fr. Florea Dumitru, strada Labirint 116.
Atragem atenţia că numai delegaţii aleşi de Comitetul Conferinţei respective au dreptul la alocaţii pentru călătorie şi întreţinere, acordate de Conferinţa din care fac parte delegaţii. Toţi ceilalţi membrii doritori de a lua parte la această adunare generală, sunt bineveniţi, ba chiar din inimă invitaţi să ia parte, însă pe spesele lor. Cei cari vor veni la această Conferinţă, din motive de prevedere, simt rugaţi să-şi aducă pături pentru învelit.
Având-în vedere greutăţile găzduirii, este de dorit ca Preşedinţii Conferinţelor respective să binevoiască a comunica exact numărul şi numele persoanelor cari doresc să participe, spre a putea luă din vreme măsuri de găzduire.
P. P. Paulini. Bucureşti, 25 Iunie 1924.”
Aducerea aminte a felului în care aveau loc alegerile în biserica străbunicilor, bunicilor și părinților noștri nu trebuie să activeze comparații cu recentele alegeri, chiar dacă este greu să reziști acestei ispite și chiar dacă demersul nu este neapărat steril.
Aducerea aminte a felului în care aveau loc la început alegerile în biserică este o ridicare de mâini către Cer în memoria înaintașilor noștri – străbunicii, bunicii și părinții – care și-au jertfit viețile, care au fost bătuți și prigoniți, care și-au dăruit sudoarea și agoniseala pentru a ne lăsa o biserică pe care nimeni nu are dreptul să o ia și să o înstrăineze.
Aducerea aminte a felului cum aveau loc la început alegerile în biserică este un semn tandru că nu vom uita niciodată străbunicile, bunicile și mamele noastre care au plătit cu lacrimi grele, lipsuri și slujiri de tot felul prețul libertății noastre într-o biserică sfântă în care s-au zidit departe și deoparte de tâlhăriile lumești.
Aducerea aminte a felului în care aveau loc la început alegerile în biserică este strigătul credinței noastre de obște că pentru copii nu este viitor în biserică dacă uitam drumul pe care ne-a condus Dumnezeu până aici.
Aduceți-vă aminte! Nu faceți comparații!
Faceți ce a făcut Isus Hristos!