Speră în Domnul!

Școala de sabat: „Speră în Domnul” STUDIUL 13 » 23 MARTIE – 29 MARTIE Comentarii la Scoala de sabat

„Speră în Domnul” este mult mai mult decât o expresie biblică; este un principiu de credință care îi inspiră pe credincioși să își pună încrederea și nădejdea în Dumnezeu, indiferent de circumstanțele vieții. Sperând în Dumnezeu, credincioșii găsesc putere, mângâiere și siguranță în relația lor cu cei din jur și pot trăi o experiență de viață care transcende provocările și dificultățile cotidiene.

Acest principiu de credință este reiterat în mod insistent în termeni poetici în cartea Psalmilor. Astfel, în Psalmul 27:14 citim: „Nădăjduiește în Domnul! Fii tare, îmbărbătează-ți inima și nădăjduiește în Domnul!”. Verbul psalmistului este aici o sursă de încurajare și mângâiere pentru toți cei care trec prin momente de necaz și nesiguranță. El încurajează credinciosul să persevereze, rămânând ferm în convingerile lui, în ciuda provocărilor și obstacolelor. El reamintește, de asemenea, credinciosului importanța pe care trebuie să o acorde încrederii în Dumnezeu. În loc să se bazeze pe propriile sale forțe sau circumstanțe, psalmistul invită pe cel care trece prin încercări să cultive o relație de încredere cu Dumnezeu, bazată pe așteptarea răbdătoare a călăuzirii și providenței în viața sa; să nu cedeze anxietății sau disperării, ci să își pună speranța în Dumnezeu, chiar și în cele mai dificile clipe ale existentei sale adoptând o atitudine de smerenie și supunere față de voința lui Dumnezeu.

Același principiu apare și în Psalmul 131 unde psalmistul se compară cu un copil care își găsește mulțumirea și liniștea în brațele mamei. Această imagine evocă o atitudine de smerenie și dependență față de Dumnezeu, unde credinciosul își găsește odihna și siguranța. Ea îi invită pe credincioși să abandoneze orice aroganță, orice ambiție excesivă și să se sprijine pe încrederea în Dumnezeu, recunoscând că providența și protecția Sa sunt suficiente pentru a satisface toate nevoile, pentru a aduce pace și siguranță.

De asemenea, Psalmul 126 amintește că Dumnezeu este credincios promisiunilor Sale și transformă întristările celor credincioși în bucurie, invitându-i să-L laude pe Dumnezeu și să-I mulțumească pentru minunile Lui. Desigur, referința originară este cea care evocă întoarcerea captivilor Sionului la Ierusalim după exilul babilonian, dar simbolic, această întoarcere trimite la restaurarea spirituală și eliberarea sufletului. Răsplata divină pentru cei care seamănă cu lacrimi va fi că lacrimile de întristare se vor preface în bucurie, iar cei care seamănă sămânța prețioasă a cuvântului lui Dumnezeu vor secera cu bucurie.

Psalmul 92 asociat cu ziua Sabatului în tradiția iudaică, celebrează măreția lui Dumnezeu și lucrarea Sa minunată în creație și în viața celor drepți pe fondul observării aceluiași principiu de credință: „speră în Domnul”. Pentru psalmist, chiar dacă răufăcătorii pot părea prosperi la un moment dat, sfârșitul lor este inevitabil ruina, dar cei drepți, dincolo de încercări, vor înflori ca palmierii și vor crește ca cedrii din Liban. Această imagine simbolizează puterea, stabilitatea și longevitatea celor care își pun încrederea în Dumnezeu. Ei vor prospera și vor aduce roade chiar și la bătrânețe. Dumnezeu este stânca lor și în EL nu există nedreptate. Credinciosul demonstrează o încredere profundă în natura dreaptă și milostivă a lui Dumnezeu. Prin urmare, el se predă voinței Sale cu încredere și seninătate.

Repetarea psalmică a principiului de credință „speră în Domnul” conține un sens profund. Într-o lume marcată de incertitudine, stres și dificultăți, ea reamintește credincioșilor faptul istoric că ei pot să găsească pacea și securitatea în fața provocărilor vieții de zi cu zi bazându-se pe credincioșia și guvernarea lui Dumnezeu. Repetarea psalmică a acestui principiu înscrie în mintea credincioșilor ideea perseverenței în credința lor, chiar și atunci când circumstanțele par descurajante. Ea este o chemare de a păstra încrederea fermă în Dumnezeu, știind că El este credincios să-și țină promisiunile și să se îngrijească de nevoile celor care îsi pun speranța în El, singura temelie sigură pe care se poate construi viața pentru veșnicie.

Partajează: