“Mafia” sau ”Vârcolacul”! Veți cunoaște adevărul…
În Evanghelia lui Ioan, la capitolul 8, întâlnim un episod în care cuvintele lui Isus se fac remarcate: “veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi”[1]. Majoritatea explicațiilor teologice[2] arată că în acest pasaj se așază semnul egalității între persoana lui Isus și adevăr. Cu alte cuvinte, adevărul este o persoană, nu ceva abstract sau „un ceva” cu un substrat filozofic. Și totuși…. Există o legătură între acesta și spațiul public actual (virtual sau fizic), încărcat de informații pe care nu le putem procesa suficient de repede încât să ne facem o idee proprie? Iar pericolul iminent în acest caz îl reprezintă dezinformarea?
“Informația este putere”, iar cel care deține informația, poate controla aproape totul: decizii, persoane, economie etc. În 1986, un student la facultatea de psihologie de la Universitatea de Stat din Moscova a inventat un joc psihologic[3] care s-a răspândit foarte repede în universitate, iar ulterior a cucerit lumea. Jocul se numea “Mafia” sau ”Vârcolacul” și presupunea următorul scenariu: participanții sunt împărțiți în două tabere: membrii mafiei și civilii inocenți. Scopul membrilor mafiei era să elimine treptat toți civilii inocenți, în timp ce civilii încearcă să descopere cine sunt membrii mafiei și să-i elimine prin vot. Jocul are loc în două faze: ziua, când jucătorii discută și votează pentru a elimina un presupus membru al mafiei, și noaptea, când membrii mafiei aleg un jucător pe care să îl elimine în secret. Jocul continuă până când toți membrii mafiei sunt eliminați sau până când aceștia devin majoritari și nu mai pot fi opriți. Întregul scenariu este condus de un moderator ce are rolul de a alege membrii mafiei, de a stabili trecere de la zi la noapte și de a anunța dacă persoana eliminata a fost un mafiot sau un civil. Acest joc reprezintă punctul de plecare pentru numeroase studii în psihologie, sociologie[4], politică, matematică[5] și chiar tehnologie. Ceea ce este fascinant pentru cercetătorii acestui joc este faptul că de cele mai multe ori mafioții sunt cei care câștigă jocul, deși aceștia sunt în minoritate. Iar explicația constă în faptul că, de cele mai multe ori, o minoritate bine informată va fi în avantaj față de o majoritate dezinformată și eterogenă.[6] Iar acest principiu se aplică și în alte domenii care depășesc granițele unui simplu joc și ajung să producă efecte în lumea reală, unde consecințele sunt mult mai serioase decât eliminarea dintr-un joc.
Într-o lume unde viteza și informația sunt la un nivel nemaiîntâlnit până acum, găsirea informațiilor relevante și adevărate poate fi o sarcină cu adevărat dificilă, dacă nu imposibilă. Tocmai din acest motiv, versetul cu care am început poate oferi un principiu necesar în acest demers: adevărul vă va face liberi. Dar cum se poate întâmpla acest lucru?
“Care este costul minciunilor? Nu este acela că le vom confunda cu adevărul. Pericolul real este acela că dacă vom auzi suficiente minciuni, atunci nu vom mai reuși să recunoaștem adevărul deloc.” Acest ultim citat este preluat din mini-serialul Cernobîl și este atribuit lui Valery Legasov, inginerul chimist care a ajutat la limitarea efectelor radiațiilor apărute în urma dezastrului nuclear. Costul minciunilor îl reprezintă sacrificarea adevărului, în oricare dintre formele știrilor false (dezinformare, propagandă, titlu înșelător etc). Problema în zilele noastre este aceea că este dificil ca cineva să mai facă distincție între adevăr și minciună, între alb și negru, între corect și greșit, între informare și dezinformare. Lupta pentru informație și adevăr atinge valențe politice[7] și chiar militare[8]. Înăbușirea adevărului cu “adevăruri alternative[9] face extrem de dificilă orice încercare de a înțelege ceea ce se întâmplă în jurul nostru, cu atât mai mult motivele din spatele acestor acțiuni. Tocmai din acest motiv, cel care știe și cunoaște adevărul poate fi considerat un om liber: un om care știe cum să se informeze, unde să caute informația de care are nevoie și cum să identifice un “adevăr alternativ”.
Cunoașterea adevărului, fie la nivel social, economic sau spiritual trebuie să reprezinte o prioritate pentru credinciosul secolului al XXI-lea, acesta fiind asaltat cu fel și fel de informații în mod constant. Iar acest efort (de a cunoaște adevărul) trebuie susținut în mod constant pentru a fi în pas cu schimbările care se petrec în jurul nostru. Doar cunoscând ceea ce este adevărat vom putea fi cu adevărat oameni liberi, în sensul politic (democratic) al termenului. Doar atunci vom putea face alegeri în deplină cunoștință de cauză. Și în acest fel vom înțelege că ceea ce a spus Isus în urmă cu 2000 de ani este actual și relevant în multe alte domenii ce compun viața unui om.
[1] Evanghelia lui Ioan, 8:32
[2] https://www.bible.com/ro/bible/191/JHN.8.VDC
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Mafia_(party_game)
[4]https://www.kommersant.ru/doc/862298?fbclid=IwAR1paDtAzSBl_fLVnOkjD0nlRCUXIw5jnk55FsE5xLhwx1UTzmA9SNm4sDE
[5] https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/0804/0804.0071.pdf
[6] https://www.cnet.com/culture/why-do-young-techies-want-to-be-werewolves/
[7] https://ziare.com/recorder/recorder-ancheta-contabilitatea-presei-de-partid-bani-partide-presa-1761339
[8] https://www.international.gc.ca/world-monde/issues_development-enjeux_developpement/response_conflict-reponse_conflits/crisis-crises/ukraine-fact-fait.aspx?lang=eng
[9] https://en.wikipedia.org/wiki/Alternative_facts