Zahărul din ochiul tău
Orice bolnav de diabet trebuie să facă un examen al fundului de ochi odată pe an! Nu vă neglijaţi ochii! Numai atunci când ai pierdut vederea înțelegi adevărata ei valoare.
Retinopatia diabetică este una dintre complicațiile diabetului, alaturi de cardiopatia diabetică, nefropatia diabetică şi neuropatia diabetică. Este considerată cea mai gravă complicaţie a diabetului zaharat deoarece este şi prima cauză de orbire în lume.
Explicat într-un mod foarte simplu pe înţelesul tuturor, excesul de zahar produce o alterare a vaselor de sânge, în special a capilarelor care își pierd etanșeitatea. Deoarece retina nu este oxigenată corect, se creează alte vase de sânge care sunt fragile şi permeabile permiţând difuziunea de lichid (edem) şi hemoragii la nivelul retinei.
Retinopatia diabetică are mai multe etape de severitate crescândă. Intr-un stadiu iniţial, când leziunile sunt minime şi în periferia retinei, acestea nu au nici un impact pe plan funcţional, adică vederea este normală. Atunci când leziunile se amplifică şi, în special, când ating zona centrală a retinei (macula) produc o deformare a imaginii şi o scădere importantă a vederii care poate fi brutală. Dacă hemoragia este importantă şi invadează interiorul ochiului, vederea este redusă, în cel mai bun caz, la percepţia luminii.
Retinopatia poate apărea după câțiva ani de evoluție de la apariţia diabetului, iar factorii agravanți sunt echilibrul deficitar al diabetului zaharat, hipertensiunea arterială, fumatul, tulburările de colesterol și trigliceride. Se consideră că 50 % de bolnavii de diabet dezvoltă o retinopatie diabetică pe parcursul bolii lor.
Depistarea retinopatiei diabetice se face prin examenul fundului de ochi de către oftalmolog. Retina este singurul loc în orgamism unde vasele de sânge pot fi vizualizate. Ceea ce se petrece la nivelul retinei, se petrece în tot organismul dar impactul pe plan funcţional este diferit în funcţie de localizare.
Orice bolnav de diabet trebuie să facă un examen al fundului de ochi odată pe an. Atunci când sunt depistate leziuni specifice retinopatiei diabetice examenul trebuie completat cu o angiofluorografie pentru stabilirea stadiului evolutiv ce condiţionează tratamentul aplicat.
În stadiu incipient, retinopatia diabetică nu necesită tratament specific. Un echilibru strict al diabetului zaharat, precum și alți factori de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială și echilibrul lipidic, sunt, pe de altă parte, esențiale pentru limitarea evoluţiei leziunilor.
În stadiul avansat, tratamentul este adaptat situaţiei: fie o fotocoagulare cu laser în mai multe sedinţe la intervale variabile, fie injecţii intraoculare cu corticosteroizi sau antiVEGF atunci când este un edem macular, fie chirurgical (vitrectomie) atunci când este o hemoragie intraoculară.
Dacă tratamente există și sunt eficiente (în special cu laser) pentru a încetini evoluţia bolii și a preveni orbirea, cel mai bun tratament rămâne prevenția: prin controale regulate (cel puțin o dată pe an) la medicul oftalmolog, prin realizarea echilibrului glicemic, prin tensiune arterială controlată, precum și printr-un stil de viață sănătos.
Activitatea fizică sau „sudoarea frunţii” nu este un blestem ci o necesitate pe care a stabilit-o Creatorul nostru pentru a ne bucura de viaţă. Diabetul nu este numai o cifră a glicemiei ci l-aş compara cu un vierme care roade interiorul unui fruct. Fructul pare foarte frumos la exterior dar atunci când te uiţi în interiorul lui vezi dezastrul pe care l-a făcut viermele respectiv. Mi s-a întâmplat de mai multe ori să depistez o retinopatie diabetică fără ca pacientul să ştie că are diabet. Nu vă neglijaţi ochii, numai atunci când ai pierdut vederea înţelegi adevărata ei valoare.
Virgil Ionică
Medic specialist oftalmolog